fredag 1. mai 2015

Froskebryllup – et vakkert eventyr.
Liggende langs kanten på froskedammen var det først og fremst to ting som var utfordrene, nemlig å være tålmodig og å holde ut smerten ved å ligge urørlig på magen med hode oppover og kamera klart.  
Denne dammen ligger i Merenmarka (en del av Finnemarka i Lier kommune), langs en skogsbilveg en kommer til ved å gå ned Mastedalen fra Finnemarksveien. Akkurat nå er det et yrende liv her og lyden fra 40 – 50 buttsnutefrosker, vreee, vreeh, vreeov, vrææ, høres på avstand. Lyden stilner brått når de merker bevegelse nær dammen, noen kjappe plask, så er de borte under vann hele bunten.
Da var det bare å innta overfor nevnte positur, jeg legger meg langflat på et liggeunderlag, bare noen centimeter fra vannkanten med kamera ”skuddklart”. Etter 10 – 15 minutter bryter de første froskeøynene forsiktig vannspeilet, så kommer de andre etter og i løpet av noen minutter er orgien i full gang igjen. Det er et yrende og fascinerende liv med mye lyd til og det er ikke akkurat monogami som praktiseres der ute i vannsenga. Vakkert er det også, stille vann med fargen av blå himmel, froskene mesterlig lyssatt av den lave kveldssola, alt i alt en naturopplevelse på høyt nivå.
Med langsomme bevegelser dreier jeg kamera fram og tilbake og fanger eventyret, en drøy halvtime er jeg så oppslukt at det overstyrer smerte i nakke og skuldre, men så holder det. Godt at det var en liten spasertur tilbake til bilen igjen for en lemster kropp.
Buttsnutefrosken er vår vanligste frosketype, hunnen kan legge 400 – 2000 egg i geleklumper, disse blir til larver, så til nye frosker som går på land i juli/august og blir kjønnsmodne etter 2 til 3 år.

Froskene er for øvrig fredet. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar