torsdag 14. august 2014

Short Sunderland L2167Historien om Sunderland flyet som ble skutt ned av tyske jagerfly over Maidalen på annen verdenskrigs første dag er velkjent, ikke minst her i Lier.

Det er helt spesielt å stå her oppe ved minnesmerke en sommerdag i 2014 og forsøke å forestille seg det drama som utspant seg 1000 meter opp i lufta denne aprildagen for over 74 år siden. Etter at de raske tyske jagerflyene fikk inn sine fulltreffere på det langsomtflygende Short Sunderland L2167 sjøflyet, skal det ha eksplodert.. Den britiske haleskytteren Ogwyn George, som eneste levende igjen av mannskapet på 10, ble slynget ut av flyet og stupte i fritt fall mot bakken.

Her står jeg, en nesten tropevarm dag seint i juli og forsøker å forestille meg en kropp komme susende mot bakken etter 1000 meters fritt fall. Han braser nedover et snødekt grantre, treffer bakken som er dekket av et 2 meter tykt snølag, setter merke etter seg helt ned i lyngen under snøen....og lever! 

Morgenen etter blir han frakta ned til bygda på båre av noen skogsarbeidere, videre til Drammen sykehus. Han sitter som krigsfange til 1945, reiser så hjem til Wales, gifter seg og får et barn, sånn kan det gå!Short Sunderland L2167 var et britisk rekognoseringsfly som 9.april 1940 kom i kamp med og ble skutt ned av tyske jagerfly. Flyet styrtet i Finnemarka ovenfor Holsfjorden.
Av besetningen på ti overlevde bare Ogwyn George etter et fritt fall på nesten 1000 meter. George landet i grantrær og dyp snø, og ble reddet etter mange timer ned fra marka av skogsarbeider Johan T. Bråthen. De ni omkomne var de første allierte soldater som falt i kampen om Norge. Soldatene var fra Storbritannia, Nord-Irland, Canada og Australia. De omkomne ble hentet ned av Drammen trekkhundklubb og gravlagt ved Sylling kirke.[1][2] 
L2167 hadde tatt av fra Invergordon i Skottland omtrent midt på dagen 9.april og kom inn over Oslo 17:30 på ettermiddagen. Flyet gjorde en stor sving over Oslo (der flyet ble truffet av tysk luftvern), snudde vestover igjen, og ble da forfulgt av tyske jagerfly som tok av fra Fornebu.Det britiske flyet var et stort sjøfly («flying boat») av typen Short Sunderland. Noen vrakdeler fra flyet ligger fortsatt i Finnemarka.
I 2010 ble dokumentarfilmen A Very Short War (En kort innsats for Norge)[3] laget om hendelsen, den har blant annet vært vist på NRK TV.[4] Ogwyn George tilbragte resten av krigen som krigsfange. Etter 32 år møttes George og Bråthen igjen i Erik Byes fjernsynsprogram.

Kilde: Wikipedia


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar